Ayvaz EV-10 Emniyet Ventili

Ayvaz EV-10 Emniyet Ventili


Ayarlanabilir emniyet ventilleri, istenilen çalışma basıncının aşılması halinde otomatik olarak devreye girerek sistemdeki fazla akışkanın tahliyesini sağlar.

Tesisatta bulunan akışkan basıncının aşırı yükselerek tesisata, tesisata bağlı farklı bir cihaza veya vanaya zarar vermesini önlemek amacıyla sisteme monte edilir. Karşı basınç prensibiyle çalışan yaylı bir mekanizmaya sahiptir. Kazan kapasitesine ve tesisattaki su miktarına göre değişik bağlantı çapları mevcuttur. Ventil kapasitesinin yetersiz kaldığı durumlarda birden çok emniyet ventili “seri şekilde” hatta bağlanabilmektedir.

Emniyet ventili, basınçlı tank ve diğer sistemlerde belirlenen limit sıcaklık veya basınca gelindiğinde otomatik olarak gaz salınımı yapan vana mekanizmasına verilen isimdir. Kazan ve tanklarda emniyeti sağlamak amacıyla emniyet ventilleri kullanılması önem arz etmektedir. Emniyet ventilleri aynı zamanda eşanjör ve basınçlı tanklarda yardımcı eleman olarak kullanılmaktadır. Ventil içindeki membran aşınmaya karşı dirençli olarak imal edilmektedir.

Montaj:

1- Depolama, nakliye ve montajı itina ile yapılmalıdır.
2- Montaj zamanına kadar ventil yabancı madde ve tozlardan korunmalıdır.
3- Ventil mili, ekseni düşey olacak şekilde montaj yapılmalıdır.
4- Emniyet ventili ile basınçlı kap arasında herhangi bir vana konulmamalıdır.
5- Emniyet ventili montaj edildiği yerde kolayca müdahale edilebilir alana sahip olmalıdır.
6- Emniyet ventili çıkış borusu en kısa yoldan atmosfere açılmalıdır.
7- Emniyet ventili, çıkış borusu çıkış istikametinde eğimli olmalıdır.
8-  Eğer emniyet ventili sonrası yüselme söz konusu ise dirsek kısımında oluşabilecek suyu almak için drenaj, pot (iç içe geçmiş iki boru), çap büyütme gibi seçeneklerden birinin dizaynı yapılmalıdır.
9- Her bir emniyet ventili için ayrı çıkış hattı yapılmalıdır. Eğer egzoz borusuna girişi olacak ise; emniyet ventili çıkışı ile egzoz arası mesafe minimum 4 metre olmalıdır.